Hit Enter to search or Esc key to close
Blog thumbnail

De New Yorkse Deli’s

De New Yorkse Deli’s

Blog thumbnail ,

De zure bommen staan altijd klaar op tafel en de sandwiches met ladingen pastrami, kalkoen en corned beef bereiken er hoogten die een normale mond niet kan happen. Een goede delicatessen restaurant, deli voor de ingewijde, is altijd herkenbaar. Schuif aan bij de echte Newyorkers en geniet.

Wanneer je voor het eerst Manhattan bezoekt  moet je direct na aankomst, naar een deli gaan en een sandwich met pastrami bestellen voordat je het Empire State Building of de Statue of Liberty gaat bezoeken.

Een maaltijd in de deli is een wezenlijke New York experience en anders dan Lady Liberty en het Empire State Building, worden deli’s bezocht door Newyorkers.

In New York City zijn er heel wat verschillende soorten delicatessenzaken. Hier noemen wij een paar klassieke New York deli’s, waar zowel de toeristen als Newyorkers genieten van een pastrami sandwich.


Carnegie Deli
Hoewel de Carnegie Deli al sinds 1933 bestaat, bereikte dit restaurant pas zijn beroemde status in de Newyorkse deli-wereld toen het in 1977 werd overgenomen door Leo Steiner en zijn partners. Steiner bereidde en rookte zijn eigen pastrami in de kelder van het restaurant, en nadat de Newyorkse criticus Mimi Sheraton oordeelde dat hier de beste pastrami van de stad werd gereserveerd, liep het er storm. Het restaurant is gevestigd op de Seventh Avenue, vlakbij Carnegie Hall.


2nd Ave Deli
Deze deli opende in 1954 en zijn hartige home-style voedsel trekt niet alleen veel mensen uit de buurt, maar ook Newyorkers uit andere wijken.  Lokale liefhebbers nemen hier vaak een kopje champignon-gerstsoep. De geheim van deze soep ligt in de geimporteerde, gedroogde porcini wat de soep extra smaak geeft.  Deze deli is  een traditionele Oosteuropees joodse keuken.
Wat het van de concurrenten onderscheidt is de kippenragout, gemaakt van gesmoorde kip en kleine gehaktballetjes, of de cholent, een soort bonenstoofschotel gemaakt met flanken, bonen en aardappelen. maar wat je hier ook bestelt, zorg dat je de French fries probeert. Ze zijn dikker dan gewone fites, goudbruin met een klein uitje erbij en is absoluut verslavend.
Ook kan je hier de matzo-balsoep, gehakte lever, pastrami, corned beef, zure augurken, gehakte lever en tong proberen. Deze deli is onlangs heropend op 33rd Street in een kleinere ruimte dan de oorspronkelijke locatie op 2nd Avenue en  is nog steeds een van de best beoordeelde koosjere deli’s van New York en winnaar van de American Regional Classic award van James Beard.

 


Katz’s Deli

Aan de uiterste noordkant van de Lower East Side waar ooit het joodse leven in New York bloeide ligt Katz’s, geopend in 1888 en daarmee de oudste deli in New York City. Het hoge L-vormige restaurant zit vol met ouderweste neon-reclame. De pastrami en kippeborst worden nog steeds op bestelling afgesneden. Maar misschien is het zelfbedieningssysteem nog wel het meest kenmerkend ouderwets. Als je Katz binnenkomt, ga je door een draaipoortje en krijg je een kaart met daarop bedragen te zien. Als je iets bestelt, omcirkelt de serveerder het bedrag op de kaart en als je weggaat telt de kassier het geheel op. Katz werd wereldberoemd toen regisseur Rob Reiner er de beroemde orgasmescene filmde van When Harry met Sally.