Hit Enter to search or Esc key to close

North Carolina

North Carolina heeft de bijnaam Old North State. De kolonie Carolina werd verdeeld in 1710, toen de Lords Proprietors Edward Hyde benoemden tot ” Governour voor North Carolina, onafhankelijk van de Governour van South Carolina.” Het zuidelijke deel heette South Carolina en de oudere, noordelijke nederzetting North Carolina. Hieruit kwam de bijnaam de “Old North State.”

Ook North Carolina heeft die twee paradoxale kanten van het diepe zuiden in zich die zo typisch zijn voor de staten in deze regio. Enerzijds modern zoals in de research triangle, de driehoek tussen Durham, Raleigh en Chapel Hill, waar veel high tech bedrijven zitten. Anderzijds achtergesteld op economisch gebied, met arme keuterboeren en laaggeschoolde arbeiders. Enerzijds modern met ingenieurs en technici, anderzijds uiterst conservatief.

Qua natuur is de staat veel interessanter dan men meestal denkt. Aan de oostkant liggen de prachtige Outer Banks, een rij eilanden voor de kust, met enige fantasie vergelijkbaar met de Waddeneilanden. Aan de westkant liggen de Great Smoky Mountains.

North Carolina kan in drie streken verdeeld worden: de kustvlakten, de Piedmont Region en de Blue Ridge Mountains. Bij de kust is het gebied erg moerassig, maar verder landinwaarts is de grond zeer vruchtbaar. In het midden ligt het Piedmont Plateau, een brede golvende hoogvlakte. Helemaal in het westen vinden we de Blue Ridge Mountains, een uitloper van de Appalachian Mountains. In North Carolina zijn de zomers warm en benauwd, met koelte in de bergstreken in het westen. Plezierige lente en herfst. Zeer gematigde winters. Voor de toerist zijn ongetwijfeld die oost en die westzijde het interessantste. De Outer Banks lenen zich voor een lange tocht, met diverse historische plekken, zoals de eerste, ‘lost colony’, de plaats waar de Wright Brothers hun eerste vliegtuig maakten, de vuurtorens. Great Smoky Mountains is een prachtig park, op de grens van North Carolina en Tennessee. Het is wel een park dat pas met wandelen zijn geheimen prijsgeeft. Hier wonen de resterende Cherokees (de anderen werden in de vorige eeuw naar Oklahoma verdreven). North Carolina is aantrekkelijk voor toeristen dankzij de mooie natuur gebieden.

 

Autorondreizen door North Carolina