Hit Enter to search or Esc key to close

South Carolina

De officiële bijnaam van South Carolina is de “Palmetto State”, waarin wordt verwezen naar de staatsboom(de sabal palmetto) ook wel genoemd cabbage palmetto. De sabal palmetto (inodes Palmetto) werd toegevoegd aan de “Nationale” vlag van Zuid-Carolina nadat zij zich afscheidde van de Unie in 1861. De palmetto staat tot op de dag van vandaag op de staatsvlag en op de staatszegel van South Carolina. Verder wordt het ook genoemd in het staatslied van South Carolina.
“I salute the flag of South Carolina and pledge to the Palmetto State love, loyalty and faith”.

South Carolina leeft nog met één been in de tijd van voor en tijdens de Burgeroorlog, met het andere ferm in de 21ste eeuw. Het eerste blijkt uit de blijvende verwijzingen naar South Carolina’s rol in de afscheiding die in 1861 plaatsvond en die door deze staat in gang werd gezet. Ze zijn er nog steeds trots op – het blanke gedeelte van de staat tenminste, en gelukkig niet iedereen. Het tweede blijkt uit de vestiging van veel Europese bedrijven in South Carolina, rond Spartanburg, zoals BMW en Mercedes. De reden is de relatief goedkope arbeid die hier te vinden is voor Europese bedrijven die wensen te produceren voor de lokale markt.

Maar zuidelijk is South Carolina zonder twijfel. De beste tijd om dat te ervaren is in de lente, als de geur van magnolia en bloeiende rododen drons in de steden en dorpen hangt, het weer lekker zacht is en het leven van het goede oude zuiden grijpbaar lijkt. Een stad als Charleston is dan (en trouwens ook de rest van het jaar) een wereld apart. Weinig stadjes zijn zo mooi en zo plezierig oud. In de buurt van Charleston ligt een aantal plantages waar de tijd heeft stilgestaan.

Europeanen willen nog wel eens roepen dat Amerika een land is zonder geschiedenis, zonder historische plaatsen. Deze mensen dienen onmiddellijk naar Charleston af te reizen. Weinig plaatsen leven zo met en in hun geschiedenis als Charleston, en weinig plaatsen koesteren hun historische helden en demonen met zoveel vertederende devotie. Sherman en Lincoln zijn de boeven, generaal Robert E. Lee, de Confederacy en de lost cause de helden. Wie zich in Charleston laat meevoeren, kan zich hun tijdgenoot wanen. Langs de kust liggen een aantal mooie stranden. De badplaatsen zijn vooral verzamelingen motels, hotels en restaurants, zoals in Myrtle Beach.

De hoofdstad Columbus is interessant om in de State Capitol een idee te krijgen van wat het Oude Zuiden in de geschiedenis van South Carolina heeft betekend. De staat loopt naar het westen geleidelijk aan omhoog naar een gebied met meer heuvels en afgelegen streken. Dit gedeelte van South Carolina, met name in en rond Greenville, kan bogen op een groot evangelische scholen. De bible belt is hier al volop aanwezig.

Autorondreizen door South Carolina

€1,595 Tour list image

15-daagse autorondreis Dixie Swing

Autorondreis, vertrek Orlando 0 beoordelingen 15 dagen
€1,890 Tour list image
€2,216 Tour list image