Hit Enter to search or Esc key to close

New York

De Bijnaam van New York is de “Empire State” vanwege haar nationale en mondiale betekenis en om zijn enorme rijkdom en verscheidenheid aan middelen. De oorsprong van de bijnaam is onbekend. Volgens sommige bronnen heeft George Washington in een toespraak in december 1784 New York genoemd als “de huidige zetel van het Rijk.”

New York State wordt zo gedomineerd door de grootste stad aan de oostkust, dat de meeste mensen vergeten dat er ook nog een staat is van die naam. New York is een grote staat, die reikt van de Atlantische Oceaan tot de Grote Meren. Upstate New York is totaal verschillend van het zuidelijk deel. Veel gebied is landelijk.

 

In het noorden grenst de staat aan Canada en hier zijn onder andere de Niagara Falls te vinden die met donderend geweld enorme hoeveelheden water naar beneden doen stromen. Het blijft een imponerend schouwspel. Vanuit hier kan je  gemakkelijk naar Het noordelijke gedeelte, aan de grote meren en met industriesteden als Buffalo, Rochester en Syracuse.

Het oostelijk middengedeelte grenst aan het westpuntje van New England, en daarom leent upstate New York zich goed voor een combinatie met New England. De toch door de Hudson Valley, langs de grote huizen van de Vanderbilts, Rockefellers en Roosevelts is prachtig, zeker in de herfst als de bladeren van kleur veranderen. De vallei van de Hudson is sowieso een prachtig natuurgebied, maar de oude cultuur (dit was ook het eerste gebied waar de Nederlanders zich vestigden) geeft het een extra aantrekkingskracht. Bezoek bijvoorbeeld de Van Cortlandt Mansion, de Philipsburg Mansion of het huis van Franklin Roosevelt in Hyde Park. Ook de militaire academie van West Point ligt langs de Hudson.

Prachtig zijn de Adirondacks in het noordoosten.

Een heel ander stukje New York is Long Island, het lange eiland dat ten oosten van Manhattan in de Atlantische Oceaan ligt. Op Long Island zijn talloze badplaatsen te vinden, en op het uiterste puntje, de Hampshires staan de zomeroptrekjes van Manhattans rich and famous.

Over New York City zullen we hier niet meer zeggen dan dat iedereen die Amerika gezien wil hebben, toch minstens een keer naar New York moet. Sterker, ook mensen die Amerika verder niets interesseert moeten deze unieke stad een keer bezoeken. Al was het alleen maar om de onbeschofte bediening en de fantastische pastrami in de New Yorkse deli’s te ervaren.

 

Autorondreizen door New York

Artikelen over New York

Blog thumbnail image
American Cuisine, New York City

De New Yorkse Deli’s

14 februari 2020
De zure bommen staan altijd klaar op tafel en de sandwiches met ladingen pastrami, kalkoen en corned beef bereiken er hoogten die een ...