Hit Enter to search or Esc key to close

Alabama

Alabama heeft als bijnaam “The heart of Dixie”.  Het weerspiegelt de centrale rol die Alabama gespeeld heeft in de geschiedenis van het Zuiden.

Alabama heeft een slechte reputatie, vooral door de weigerachtigheid van de staat om in de jaren vijftig en zestig de segregatie af te schaffen. De voormalige gouverneur George Wallace stond zo ongeveer model voor alle kortzichtigheid en racisme die in het zuiden te vinden waren. Maar net zomin als Wallace in zijn latere jaren, heeft de tijd in Alabama stilgestaan. Birmingham en Montgomery zijn bekende plaatsnamen in de strijd voor burgerrechten. Ondanks deze reputatie, is het toch een staat die de moeite waard is om te bezoeken.

In het Zuiden kan je lange hete zomers verwachten en zachte winters waarin het zelden sneeuwt. De beste tijd om hier dan ook heen te gaan is in de lente of herfst. Bergachtig gebieden in het noordoosten, maar verder vooral golvende prairies die bij de Gulf of Mexico uitlopen in een kustvlakte. Aan de kust zijn brede zandstranden met een verkoelende oceaanwind. In het midden van Alabama loopt de Black Belt, een gordel met vruchtbare zwarte aarde waar vroeger veel katoen werd verbouwd. 

De natuur is hier klassiek zuidelijk: weelderig, groen en uiterst. De bezoeker vindt hier vooral herinneringen aan de strijd om de burgerrechten, in allerlei vormen. Birmingham is een oude industriestad maar niettemin best interessant. In de kleinere stadjes van Alabama vind je oude landhuizen, zo weggelopen uit Gone with the Wind.

Tuskegee is razend interessant. Het Tuskegee Institute werd opgezet door Booker T. Washington om de Afro Amerikanen de vaardigheden te leren zichzelf te verbeteren. Het werd een instituut waar ook briljante uitvindingen werden gedaan. Montgomery, de hoofdstad van Alabama, biedt een prachtig monument voor de burgerrechten (van dezelfde ontwerpster als het Vietnam Memorial), de kerk van Marten Luther King, maar op hetzelfde plein ook de State Capitol, van waaruit jarenlang het racisme werd gepredikt. Alabama heeft ook stranden waar het prima toeven is.

Autorondreizen door Alabama

Artikelen over Alabama