Hit Enter to search or Esc key to close
Blog thumbnail

De Diepe Zuiden van de Verenigde Staten

De Diepe Zuiden van de Verenigde Staten

Blog thumbnail , ,

Wie rijdt van Montgomery in Alabama naar New Orleans, ontmoet onderweg alle aspecten van de cultuur en geschiedenis van het diepe zuiden. Hier had de confederatie van de Amerikaanse staten hun eerste hoofdstad. De afscheiding van het Zuiden tijdens de burgeroorlog. Dit was het centrum van de katoenteelt, segregatie, racisme en slavernij, maar ook de plaats waar de burgerrechten beweging van Martin Luther King werd geboren.

Alabama is een staat wat niet ontbreekt aan schoonheid of interessante bestemmingen. Echter wanneer je aan Alabama denkt is dit niet het eerste waar je aan denkt. Voor de meeste Amerikanen en de rest van de wereld duiken toch andere beelden op zoals de racistische gouverneur George Wallace die koppig probeerde zwarte kinderen uit scholen te houden.

Toch was het juist de rol van Alabama’s hoofdstad Montgomery de beslissende factor in de geschiedenis van het Zuiden. Hier kwam namelijk de Civil Rights Movement in beweging. 

Tijdens de bloeiperiode van de katoenteelt was Montgomery een handelscentrum. Tegenwoordig is het vooral een gouvernementsbolwerk met veel overheidsgebouwen.  

In deze stad heb je de State Capitol, vanaf zijn heuveltop uitkijkend over het centrum van Montgomery. Hier heb je tevens ook een museum van de Confederatie wat de afgescheiden zuidelijke staten waren tijdens de burgeroorlog.
Montgomery functioneerde als eerste hoofdstad van de Confederatie, totdat de zuidelijken besloten dat Richmond in Virginia beter geschikt was omdat het dichterbij Washington D.C. lag de hoofdstad van het Noorden.

Vanaf de voet van de marmeren treden van de State Capitol kan je de Dexter Avenue King Memorial Baptist  Church zien.  Dominee Martin Luther King Jr.  heeft hier vanuit zijn preekstoel de beroemde boycot van de bussen van Montgomery ingeluid toen in 1955 een zwarte naaister genaamd Rosa parks weigerde haar plaats in de bus af te staan aan een blanke man.